ceturtdiena, 2011. gada 3. februāris

„Barikādēm – 20” atceres pasākumi Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolā

Vēstures skolotāja Līga Bukovska 

Janvāra mēnesis bija barikāžu atceres mēnesis. Visā valstī tika organizēti pasākumi, lai pieminētu notikumus pirms 20 gadiem. Arī Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskola savlaicīgi sāka gatavoties „Barikādēm – 20” atceres nedēļai.
Izglītības un zinātnes ministrija, Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, Latvijas Kara muzeju, pašvaldībām un izglītības iestādēm organizēja skolēnu patriotiskās audzināšanas projektu „Tik tev Latvijas, cik tavā sirdī iekšā”, kur aicināja novada skolām izveidot kopīgu veltījumu- vēstījumu 1991.gada barikāžu dalībniekiem. Mūsu Apes novada skolas atbalstīja Gaujienas vidusskolas iniciatīvu - izveidot Apes novada skolu vēstījumu. Vēstījums tika veidots kā Apes novada logo, kur katra skola uz savas krāsas ziedlapas noformēja savu veltījumu. Gaujienas vidusskolas veltījums bija Ditas Poševas dzejolis par barikādēm. Darbu noformēja 7.klases skolniece Adrija Rubina.
Skolotājas V.Jaukules skolnieces Ieva Bondare un Diāna Lepina piedalījās Barikāžu muzeja starptautiskajā mākslas konkursā ar saviem zīmējumiem par barikādēm.
7.klases skolnieces Līva Lārmane, Lāsma Harkina un Regīna Aleksandra Lauce piedalījās arī Alūksnes muzeja 7.-9.klašu skolēnu konkursā „Barikādēm-20”, kur apkopoja informāciju par gaujieniešiem - barikāžu dalībniekiem un 20.janvārī piedalījās Alūksnes muzeja rīkotajā pasākumā.
Lāsma un Līva
Latvijas okupācijas muzejs organizē projektu "Atceries barikādes!", kura ietvaros 20.-22.janvārī 43 skolēni no visas Latvijas un starp tiem arī mūsu skolas 12.klases skolnieces Ieva Ģērmane un Kristīne Sēkliņa piedalījās apmācību seminārā, kur kopīgi mācījās veidot filmas un rakstus, uzzināja vairāk par 1991. gada barikādēm, apmeklējot ar barikāžu vietas Rīgā, klausījās lekcijas, skatījās un analizēja filmas, mācījās intervēt vēsturisku notikumu dalībniekus un veidot savu radošo darbu koncepcijas.
Skolēnu līdzpārvalde kopā ar vēstures skolotāju izplānoja pasākumus skolā no 17. līdz 20.janvārim. Tika nolemts uz svinīgo pasākumu uzaicināt arī pašus barikāžu dalībniekus – gaujieniešus. Skolēnu līdzpārvalde aizsūtīja ielūgumus visiem barikāžu dalībniekiem Gaujienā. Skolas centrālajā vestibilā Kristīne Sēkliņa un Ieva Ģērmane noformēja nelielu izstādi ar fotogrāfijām par 1991.gada janvāra notikumiem Rīgā, to dienu hronoloģiju un gaujieniešu dalībnieku sarakstu. Blakus atradās ugunskura makets. Katru dienu dega svecītes, kas radīja sajūtu, ka pagātne ir dzīva.
Nedēļas laikā skolēni savās klases audzinātāja stundās skatījās videofilmu „Uzvarai nolemtie”, pētīja 1991.gada fotogrāfijas un runāja par notikumiem, kas bija nozīmīgi Latvijas valstij savas neatkarības atgūšanā.
20.janvārī plkst. 9.00 visā Latvijā mācību iestādēs notika vēstures stunda. Gaujienas skolas saime sapulcējās zālē, kur uz podestiem dega neskaitāmas svecītes, ugunskurs kvēloja uz zāles aizkariem blakus sarkanbaltsarkanajam karogam. Pie mums bija ieradušies barikāžu dalībnieki, viesi.
Pēc svinīgā pasākuma
Svinīgais pasākums sākās ar vidusskolēnu dzejas rindām un vēstures liecību atgādinājumu. Tam sekoja kopīga dokumentālās filmas „Dūmu deja debesīs” skatīšanās. Un tad notika tikšanās ar gaujieniešiem barikāžu dalībniekiem – Rutu Podnieci, Dzintaru Riņķi, Andi Kūmu, Oļegu Kurloviču, Māri Bernartu, Jāni Tuču un Edvīnu Koku. Pie viņu drēbju atlokiem bija Barikāžu piemiņas zīmes. Kā apgalvoja paši to dienu aculiecinieki, viņi neko nav aizmirsuši, sajūtas joprojām ir tik spēcīgas, ka liekas -  notikumi ir norisinājušies pavisam nesen. Un tā mēs dzirdējām, kā tika organizēti trīs braucieni, kur piedalījās vairāk nekā 30 gaujienieši, kā apsargāja Oškalna staciju, Deglava tiltu, kādas bija izjūtas naktī, kad brauca garām milicijas mašīnas, kāda bija vienotības sajūta starp lauciniekiem un pilsētniekiem, kā tika nestas sviestmaizes un tēja. Un arī šodien, ja vajadzētu iet – tad ietu par savu zemi, savu dzimteni – Latviju.
Emocionālās vēstures stundas noslēgumā skolēnu līdzpārvalde pateicās barikāžu dalībniekiem par piedalīšanos mūsu kopīgajā pasākumā. Un mēs esam lepni, ka gaujienieši nav bijuši malā stāvētāji arī 1991.gada janvārī.
Šī nedēļa bija emocionāli piesātināta un cerams, ka skolēni, kaut gan visi ir dzimuši pēc 1991.gada, nonāca tuvāk līdz savai izpratnei par barikāžu laiku Latvijā.

Nav komentāru: