pirmdiena, 2011. gada 7. februāris

..no www.aluksniesiem.lv

Mācās par veselīgu uzturu

Apes novada Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskola ir starp tām 597 skolām, kas piedalās Eiropas Komisijas programmā “Atbalsts augļu un dārzeņu piegādei skolēniem vispārējās izglītības iestādēs” jeb “Augļi skolai”. Šajā programmā skolēniem ne tikai tiek izsniegti bezmaksas augļi un dārzeņi, bet skolēni tiek izglītoti arī par to nozīmi uzturā un veselības saglabāšanā.
Gaujienas vidusskolā iepriekšējā nedēļa 1. līdz 4.klases skolēniem bija Veselības nedēļa. “Šīs tematiskās nedēļas mērķis bija veicināt zināšanas par veselīgu uzturu un dzīvesveidu, kā arī augļu un dārzeņu labvēlīgo ietekmi uz veselību. Beigās tika rīkota viktorīna. Skolēni viktorīnas noslēgumā saņēma “veselības medaļu” un garšīgus, veselīgus augļus. Kā atzina skolēni, gan visa šī nedēļa, gan arī viktorīna bija ļoti interesanta un noderīga, jo tika iegūtas jaunas zināšanas gan par ēšanas paradumiem, dažādu augļu un dārzeņu nozīmi veselības veicināšanā,” informē skolotāja Solvita Vāciete.
2009.gadā tika veikts pētījums, kurā secināts, ka bērni netiek nodrošināti ar nepieciešamajām vitamīnu un minerālvielu devām, bet augļu un dārzeņu patēriņš ir nepietiekams. Tāpēc šogad no 10.janvāra līdz 25.februārim 1. līdz 6.klases skolēni katru mācību dienu bez pusdienām vēl papildus par brīvu saņem 100 gramu porciju augļu vai dārzeņu. Gaujienas vidusskolā bērni saņem nomazgātus, notīrītus un safasētus dārzeņu asortus. “Iepakojumos dažādās kombinācijās ir atrodamas lielogu dzērvenes, kāposti un burkāni,” stāsta S.Vāciete.
Latvijas skolās programma “Augļi skolai” tiek īstenota ar Eiropas Savienības un Zemkopības ministrijas atbalstu.

Nav komentāru: