piektdiena, 2011. gada 4. februāris

Seminārs "Atceries barikādes!"


Ieva Ģērmane

Janvāris ir Barikāžu laiks. Šogad tas ir īpašs laiks, jo kopš barikādēm pagājuši 20 gadi. Lai uzzinātu vairāk par barikādēm, Latvijas Okupācijas muzejs rīkoja semināru „Atceries barikādes!” no 20. – 22. janvārim, kurā piedalījos arī es, Ieva Ģērmane, un Kristīne Sēkliņa.
Pirmajā dienā visi dalībnieki iepazinās viens ar otru, lai šīs dienas tiktu pavadītas draudzīgā gaisotnē. Pirmās dienas vakarā mēs apmeklējām Doma baznīcu, kur varējām izstādē aplūkot nestuves, ar kurām no notikumu vietas uz Doma baznīcu tika atnests kinorežisors Slapiņš (tajā laikā Doma baznīcā bija medpunkts), kā arī skatījāmies nelielu filmu par barikādēm.  Apmeklējām arī galvenās notikumu vietas – Novembra krastmalu, Iekšlietu ministriju, bojā gājušo kinorežisoru piemiņas akmeņus.
Otrajā dienā bija lekcija par vēstures notikumiem pirms 20 gadiem, kā arī ekskursija pa Barikāžu muzeju, filmas „Balti zvani” skatīšanās, lekcija par filmu veidošanu un darbu rakstīšanu, jo seminārs bija saistīts ar konkursu, kura laikā mums ir jāizveido 10 minūšu filma vai jāuzraksta 10 lappušu raksts par barikāžu notikumiem.  Īpaši gribu pieminēt filmu „Balti zvani”, kas bija ļoti emocionāla un uz semināra dalībniekiem atstāja ļoti lielu iespaidu, liekot padomāt par to, ko cilvēks ir gatavs ziedot savas valsts labā. Pēc filmas bija arī tikšanās ar tās režisoru Zigurdu Vidiņu, kas pastāstīja par savām jūtām un atmiņām barikāžu laikā. Dienas noslēgumā bija vēl tikšanās ar barikāžu dalībniekiem, kas pauda savas atmiņas par tajā laikā notiekošo.
Trešajā dienā mēs runājām par intervēšanu, kā arī izdarījām secinājumus par semināra norisi. Šajā dienā bija arī mazs pārsteigums – mums bija iespēja uz neilgu laiku tikties ar bojā gājušā kinorežisora Slapiņa ģimeni.
Manuprāt, seminārs bija notikumiem bagāts, kā arī ļoti izglītojošs, bet tajā pašā laikā arī emocionāls. Piedaloties seminārā, es ieguvu jaunus draugus, bagātināju savas zināšanas par vēstures notikumiem, kā arī iemācījos praktiski pielietot intervēšanas principus un, protams, lieliski pavadīju laiku. Seminārs lika arī padomāt par to, ko cilvēki tajā laikā juta pret notiekošo valstī un kāpēc viņi piedalījās barikādēs. Liels paldies gribētu sacīt skolotājai Līgai Bukovskai, kas mudināja mūs pieteikties šim semināram un palīdzēja ar pieteikuma aizpildīšanu!

Nav komentāru: