piektdiena, 2011. gada 27. maijs

Dabaszinību diena O.Vācieša Gaujienas vidusskolā

V.Zīle, OVGV Zinātņu pamatu un IT MK vadītāja
Šajā mācību gadā mūsu skolā tiek pabeigts ERAF projekts, kura ietvaros 2 gadu garumā tika atjaunota un modernizēta dabaszinātņu mācību kabinetu materiālā bāze, izremontēti un ar jaunām mēbelēm apgādāti šie mācību kabineti.
Projekta ietvaros skola ir ieguvusi 20 portatīvos datorus, kuriem ir arī interneta pieslēgums, un iespējas katram skolēnam vienlaikus ar klasesbiedriem veikt dažādus pētījumus, apkopot un analizēt iegūtos datus, izstrādāt vides projektus.
Esam ieguvuši 2 interaktīvās tāfeles, 2 datu kameras, digitālo mikroskopu, stereomikroskopu, 8 modernus bioloģiskos mirkroskopus un citu mūsdienīgu aprīkojumu.
Projekta ietvaros skolas bibliotēkas fonds papildināts ar dažāda rakstura enciklopēdijām un citām vērtīgām grāmatām.
Jau mācību gada sākumā, plānojot Zinātņu pamatu un IT metodiskās komisijas darbu, nolēmām, ka, projektam noslēdzoties, aicināsim sava novada skolu skolotājus un skolēnus iepazīt mūsu ieguvumus un vajadzības gadījumā tos izmantot. Sākām Dabaszinību dienas norises plānošanu, konkursu uzdevumu gatavošanu, ko veica 8.klase /gatavoja uzdevumus fizikā, ķīmijā un bioloģijā/, bet 9.klase - gatavoja uzdevumus jautrajām stafetēm matemātikā.
Klāt š.g.5.maijs - plānotā Dabaszinību diena. No rīta uztraukums - vai tikai ko neesam izlaiduši no redzesloka! Klāt arī ciemiņu ierašanās laiks. Viņus sagaidīt dodas Paula Pelaka, Vendija Sēkliņa un Eva Kauliņa/8.klases meitenes/. Ierodas Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas skolēnu komandas skolotāju Tamāras Orlovas un Vladimira Vaniņa vadībā., Trapenes pamatskolas komanda skolotājas Sandras Tomiņas vadībā, Gaujienas internātpamatskolas komanda skolotājas Vijas Ciguzes vadībā.
Mūsu skolas direktore Ieva Zariņa prezentē projekta norisi, informē, ka mēs vienīgie Apes novadā īstenojam Vispārējās vidējās izglītības matemātikas, dabaszinātņu un tehniskā virziena programmu /licenze Nr.V-940/.
Tad skolēni dodas uz izvēlētā mācību priekšmeta konkursa telpu, kur viņus sagaida uzdevumu sagatavotāji un konkursa, demonstrējumu vadītāji. Fizikas kabinetā tie ir 8.klases skolēni Klāvs Riepnieks un Jānis Stūrītis, bioloģijas kabinetā - 8.klases skolnieces Madara Gabrāne un Baiba Bērziņa, ķīmijas kabinetā - 8.klases skolnieces Ligita Trona-Sloņicka un Linda Ungure.

Fizikas kabinetā

Ķīmijas kabinetā
Konkursu dalībnieki saņem darba lapas ar uzdevumiem - gan teorētiskiem, gan praktiskiem. Bioloģijā jāsagatavo darbam jaunais bioloģiskais mikroskops, jāapskata preparāts un jāapraksta redzētais, jāmēra pulss un asinsspiediens, jānosaka savs plaušu dzīvības tilpums, jāizskaidro iegūtie rezultāti. Ķīmijas konkursa dalībniekiem ar indikatoru palīdzību jānosaka dotās vielas, jāizplāno un jārealizē reakcijas ar šīm vielām. Fizikas kabinetā pētīja statisko elektrību, slēdza elektriskās ķēdes, nosacīja kustības ātrumu. Kad konkursiem un demonstrējumiem atvēlētais laiks beidzies, komandas devās uz zāli, kur 9.klases skolēni organizēja jautrās matemātikas stafetes. Katra uzdevuma veikšanai bija jāizmanto zināšanas par ģeometriskajām figūrām. Kamēr komandas sacentās matemātikas stafetēs, konkursu vadītāji fizikā, ķīmijā, bioloģijā apkopoja rezultātus un sagatavoja pasniegšanai pašu sagatavotos Atzinības rakstus.
Paldies skolēniem un skolotājiem par mūsu pasākuma atbalstīšanu, paldies skolu direktoriem Jānim Ločam, Aivaram Maltavniekam, Vitai Andersonei par atbalstu, nodrošinot iespējas savu skolu komandām piedalīties mūsu pasākumā. Paldies manām kolēģēm Anitai Grizānei, Sanitai Baumanei par konkursu vadītāju konsultēšanu, palīdzēšanu uzdevumu izvēlē, par Atzinības rakstu sagatavošanu. Paldies 8.klases skolēniem-fotogrāfiem Ilmāram Pētersonam un Elvim Elstiņam par notikumu atspoguļošanu sagatavotajā prezentācijas materiālā. Aizvadījām interesantu pēcpusdienu, varējām salīdzināt zināšanas, iegūt jaunu informāciju, apgūt jaunas prasmes un iemaņas.
Aicinu tos 9.klases skolēnus, kuri vēlas padziļināti apgūt eksaktos mācību priekšmetus /matemātika, fizika, ķīmija, bioloģija, informātika/, vidējo izglītību iegūt mūsu skolā. Mūsu skolotāju darba pieredze, tagadējā materiālā bāze un jūsu vēlēšanās iegūt noturīgas zināšanas dos rezultātus. Jūs iegūsiet konkurētspējīgu vidējo izglītību.

Nav komentāru: