otrdiena, 2011. gada 31. maijs

Adrija Rubina par ekskursiju uz Lietuvu

Ekskursanti pie Latvijas-Lietuvas robežas
Rudenī skolotāja Ingrīda Tārauda iepazīstināja mūs ar projektu „MY AUTUM TIME”, un mēs ar interesi sākām strādāt šajā projektā, veidojot sadarbību ar Lietuvas Roķišķu apriņķa Pandēļu ģimnāzijas 7.klasi. Protams, mums bija ļoti daudz darba mācību gada laikā - prezentāciju un video veidošana, starptautiskā Lietuvas-Latvijas krievu valodas olimpiāde starp mūsu skolu un mūsu draugu skolu, kurā I vietu ieguva mūsu Aleksandra Regīna Lauce, oktobrī mēs fotografējām rudeni, tad sekoja balsošana, kuras bildes ir vislabākās. Zīmējām arī uz katriem svētkiem zīmējumus, un labāko darbu autori saņēma diplomus. Veicām daudzus uzdevumus šī projekta ietvaros!
Projekta ietvaros tika ieplānota ekskursija uz Pandēļu ģimnāziju, ar kuru sadarbojās arī 6., 8. un 10. klase.
Ar lielu nepacietību mēs sagaidījām 6.maiju, kad mēs devāmies uz Lietuvu. Kopā ar mūsu klasi ekskursijā devās arī čaklākie projekta dalībnieki no pārējām -6.,8. un 10. - klasēm. Mums ļoti patika, kā mūs sagaidīja Pandēļu ģimnāzijā - bija ļoti labi pārdomāti priekšnesumi, kā arī vakarā mūs aicināja pie skaisti noformēta kafijas galda ar daudzveidīgu cienastu. Arī mēs sniedzām savu muzikālo priekšnesumu, un mūsu papīra lidmašīnas vēl ilgi ceļoja pa skolas zāli. Mūsu skolas prezentāciju labā krievu valodā veica Aleksandra Regīna. Grupu darbs bija arī interesants, jo varēja pārbaudīt sarunvalodas spējas krievu valodā - jauktajās komandās veidojām eTwinning plakātus. Vēlāk notika konkurss starp komandām, tajā bija jautājumi par abām valstīm un abu klašu projektiem: My Autumn time un Meine Klasse – 10! /10.klases projekts/ Visas komandas saņēma balvas no Lietuvas eTwinning Nacionālā Atbalsta Dienesta.
Dienā mums bija ekskursija pa Pandēļu pilsētu. Viens no objektiem bija baznīca, kurā mums izstāstīja baznīcas vēsturi. Iegājām arī iekšā, un tur mums bija iespēja redzēt daudzas gleznas un katoļu baznīcas karogus. Ejot ārā, speciāli mums ar mācītāja svētību iezvanīja zvanus.
Pēc visiem pasākumiem sākās mūsu nakts dzīve. Mēs ar guļammaisiem taisījām stafetes, pēc tam sekoja dejas ar guļammaisiem un visbeidzot bija arī futbols guļammaisos. Spēlējām arī citas spēles - “Pēdējais pāris šķiras”, “Kāposti”, “Twisters”. Vēlāk, kad visi aizgāja gulēt, daži spēlēja kārtis.
Otrā dienā atceļš saistījās ar vairāku objektu apceļošanu Latvijā. Ar latviešu tautas likteņgaitām saistās Koknese. Redzējām pilsdrupas, kas ir palikušas no lielās pils augstajā kalnā, bet tagad lielāko daļu ir appludinājusi Pļaviņu HES ūdens krātuve. Uz salas, kas radusies pēc uzplūdināšanas, pēc trimdas latvieša Viļa Vītola iniciatīvas top latviešu tautas traģiskajam liktenim veltīts Likteņdārzs, kurā redzējām iestādītos kociņus, izveidotos uzkalnus amfiteātrim un sakopto vidi. Ikviens tiek aicināts atbalstīt šo projektu - atvedot akmeni, nopērkot suvenīrus, iestādot koku. Skolotāja Ingrīda ierakstīja viesu grāmatā mūsu vēlējumus.
Pēc tam devāmies uz Gaiziņkalnu. Uzkāpām un nofotografējāmies Latvijas augstākajā vietā.
Nākošā pietura - Cesvaine. Tur mēs bijām Cesvaines vidusskolā, kura ir liela un plaša. Skolai centrālajā vestibilā pa vidu ir izveidots dārzs ar 3 lieliem akmeņiem, kas simbolizē sākumskolu, pamatskolu un vidusskolu. Tā kā skola ir liela, tad katrai klasei ir savi skolas skapīši.
Cesvaines pils - sākumā mēs iepazināmies ar gidi un pirmo stāvu, kurā patika kamīns ar ornamentiem - koku lapām. Mums ļoti patika pils pagrabs. Mūs noveda telpā, kurā skaidri atbalsojās - ja tajā dziedot, varot dzirdēt visa pils. Pēc tam mēs kāpām augšā pa šaurām trepītēm, kas vijās uz augšu. Mēs uzkāpām vienā no torņiem, pēc tam mēs gājām apkārt tam. Kāpjot lejā, kāpnes izlikās īsākas. Pēc ekskursijas pa pili mēs devāmies uz parku, kur mēs sastapāmies ar kalnu, kurš izskatījās pēc zārka. Izrādījās, ka augšā kalnā ir barona Vulfa kaps.
Atpakaļ ejot mēs stāstījām visādus spoku stāstus par notikumiem Gaujienā, un gide mums stāstīja, kas noticis Cesvainē.
Paldies skolas direktorei par materiālu atbalstu ekskursijas organizēšanai.

Nav komentāru: